Vecka 49-2013: Blir jag en robot?

Vivi: Du har sagt att det ofta räcker med att min inre del, mitt undermedvetna, tänker och den yttre delen bara är observatör. Men om jag överlämnar tänkandet åt min inre del, blir jag inte då till slut som en robot eller en zombie?

Peter: Nej tvärtom blir du då allt friare eftersom du kan ägna mer av din tid och energi åt att bara vara eller reflektera över och göra sådant som du vill, som känns viktigt för dig.

Vivi: Kan du förklara närmare.

Peter: Tänk dig att du förflyttar dig hundra år tillbaka i tiden. På den tiden fick de flesta arbeta hårt hela dagarna för att få mat på bordet till kvällen. I dag är en del av oss så lyckligt lottade att vi inte behöver göra det. Vi kan gå till affären och köpa mat, lägga tvätten i maskinen och i stället ägna oss mer åt det vi vill. På motsvarande sätt kan du efterhand som du blir en allt bättre observatör överlåta på din autopilot, din inre del, att ta hand om och styra över allt fler av dina beteenden, vilket gör dig friare att tänka och göra vad du vill.

Vivi: Ja, jag har faktiskt upplevt hur kreativa tankar kan dyka upp skenbart från ingenstans då jag helt kopplar av och är fri från alla ”måsten”. T.ex. när jag är ute och joggar och kopplar av från alla vardagens bekymmer kan det hända att lösningen på något problem som jag länge grubblat på plötsligt dyker upp. Då jag kommer i mål har jag knappast märkt att jag rört på benen men lösningen på problemet finns i huvudet då jag kommer hem.

Peter: Ja, som du vet finns det otaliga historier om hur stora konstnärer och vetenskapsmän kommit på sina idéer då de befunnit sig i ett avslappnat men samtidigt koncentrerat tillstånd där tankar från deras inre bara spontant dykt upp.

Vivi: Ja, det heter ju att Arkimedes kom på sin berömda princip då han låg i badkaret. Men en upplevelse av att saker och ting bara händer av sig själv behöver inte nödvändigtvis vara positiv. Tvärtom händer det att tankar, känslor och konstiga beteenden som man absolut inte vill veta av bara dyker upp helt automatiskt.

Peter: Nej, även negativa tankar som du repeterat tillräckligt många gånger hamnar i din inre del och automatiseras här. De automatiserade beteenden som bottnar i negativa och andra onödiga tankar upplever du som negativa. Men genom din observationsträning lär du dig att göra dig av med onödiga tankar. De automatiserade beteenden som då blir kvar bottnar i positiva tankar och därför upplever du dem helt naturligt som positiva.

Vivi: Så du menar att hela frågan beror på i vilken grad jag är observatör.

Peter: Ja. Genom att vara det producerar du uteslutande positiva tankar som i sin tur ger upphov till positiva vanor. Då alltfler beteenden som bygger på positivt laddade tankar automatiseras kan alltmer energi, banbrytande tankar m.m. frigöras. Då du överlåter alltmer åt din inre del resulterar det i större frihet och kreativitet. Samtidigt kan din grad av medvetenhet om vad som händer och finns runt dig öka.

STÄLLA EN FRÅGA

Stäng

Din fråga har skickats!

Vänligen fyll i formuläret nedan.

Ditt Namn *
Din e-post *
Webbplats (omfatta http://)
Ämne *
fråga *
* Obligatoriskt fält