Vecka 12-2014: En offensiv strategi

Vivi: Du har uppmanat mig att observera mina tankar för att bli kvitt negativa och andra onödiga tankar, men vad gör jag om det inte räcker, om oönskade tankar dyker upp i alla fall?

Peter: Då talar du direkt till tankarna och klargör vänligt men bestämt för dem att du inte är intresserad av att gå in i någon vidare dialog med dem.

Vivi: Men vad kan jag säga till dem om de påstår att allt kommer att gå åt skogen?

Peter: Då kan du t.ex. säga att ”ingen kan på förhand veta hur det kommer att gå med något som ligger i framtiden. Om sådant kan man bara spekulera. Kanhända visar det sig att ni, mina tankar, får rätt i det ni påstår. Kanhända får ni fel. Den som lever får se vad framtiden bär i sitt sköte. Eftersom man inte kan veta hur det blir väljer jag att inte ha någon åsikt om detta, att inte ta ställning till ert påstående.”

Vivi: Men varför såna långa haranger? Du menar väl inte på allvar att jag ska hålla på så här?

Peter: Det skadar inte att du är utförlig i början. Genom att vara det kan du på djupet förstå innebörden i budskapet. När du gjort det kan du efterhand korta ner till några få ord som ger dig samma känsla av att du står över tankarna. Du har makten över dem men du missbrukar den inte för du är inte rädd för dem.
Du kan korta ner och säga: ”OK, så här anser ni, mina tankar, men det är inte säkert att ni får rätt”. Sedan kan du banta ner ytterligare t.ex. till: ”Den som lever får se”.

Vivi: Du talar till tankarna som om de var människor.

Peter: Ja, det kan det låta så men det är du som talar med dig själv genom tankarna. Du använder dem som en mellanhand och som ett bollplank med vars hjälp du kan prata med dig själv.

Vivi: Men det låter inte som en dialog med tankarna.

Peter: Nej det handlar naturligtvis inte om en jämbördig dialog mellan två likar. Du är den starka för du är den som har skapat tankarna. Därför kan du kosta på dig att på ett vänligt men bestämt sätt säga till dem att du inte är intresserad av att ha någon vidare dialog med dem.

Vivi: Varför är det egentligen så viktigt att inte ta ställning?

Peter: Därför att varje gång du gör det blir tanken eller tankarna ifråga bekräftade och av det blir de stärkta.

Vivi: Du menar att jag på det sätt du beskriver kan svälta ut mina tankar?

Peter: Ja, precis. Men det är viktigt att du förstår att du inte säger det du säger till dem för att du är rädd för dem eller för att du uppfattar dem som dina fiender utan för att du vill att även de förstår det du redan förstår. Du vill rätt och slätt få dem på bättre tankar.

Vivi: Men för att kunna känna att jag är den auktoritet jag är behöver jag ju tänka.

Peter: Ja, men märk väl bara för att påminna dig själv om att vara observatör när du upplever att det behövs och för att tala tankarna till rätta.

Vivi: Men påminner inte detta om bortträngning, att oacceptabla tankar elimineras genom att förpassas till mitt undermedvetna, min inre del?

Peter: Nej. Att observera är en offensiv strategi som du använder när du känner dig tillräckligt stark. Bortträngning är en defensiv strategi som du använder när du är rädd. Genom offensiva förhållningssätt möter du tankarna och tar kommandot över dem, vilket du kan göra när du förstår att du är den som skapat dem och att det fortfarande är du som skapar samtliga dina tankar.

Dessutom är det så att det du tränger bort ligger kvar lagrat i din inre del medan det du relaterar till på de sätt jag rekommenderar försvinner för gott. Det har träffande sagts att bortträngning är som att begrava något som förblir levande.

STÄLLA EN FRÅGA

Stäng

Din fråga har skickats!

Vänligen fyll i formuläret nedan.

Ditt Namn *
Din e-post *
Webbplats (omfatta http://)
Ämne *
fråga *
* Obligatoriskt fält